sMarty Greenz, “smart” advies voor een groener beleid en een groener leven

Op dinsdag 14 april interviewde The Circular Kickstart Martijn Van De Walle over zijn circulaire start-up sMarty Greenz. Martijns passie is duurzaamheid en de zoektocht ernaar. Nog specifieker engageert hij zich om mensen en organisaties te helpen bij het vinden van oplossingen en manieren om duurzamer te kunnen leven en werken. 100% duurzaam leven en werken is misschien niet mogelijk, maar hij streeft wel voor 200% de volgende slogan na: “We know we’re not perfect, but at least, we f*cking try.” Bij sMarty Greenz kunnen bedrijven, scholen en evenementen terecht voor lezingen over “duurzaamheid in de praktijk”, voor advies en zelfs voor de begeleiding, organisatie en coördinatie van het groenbeleid van evenementen. Klik op het logo en laat je naar de site van sMarty Greenz voeren!

“Als iedereen in zijn kot blijft en een mondmasker draagt, dan komen we er wel.”

Zoals dit idee werkt bij het tegengaan van een verdere verspreiding van het coronavirus, zo werkt het ook voor duurzaamheid. Martijn: “Als iedereen een glas water naar een zwembad draagt, geraakt het op de duur ook gevuld.” Dat geloof is wat Martijn drijft in zijn leven en in zijn start-up. Het begon allemaal op Ieper Fest. Het Ieperse zomerfestival is Martijns thuishaven. Ieper Fest staat bekend om zijn groenbeleid, dat Martijn jaren geleden actief hielp opstarten en waaraan hij vandaag nog steeds gepassioneerd  meewerkt. Jaren ervoor werden de eerste zaadjes reeds gezaaid, maar in 2004 zette Ieper Fest uiteindelijk de dappere en radicale stap volledig “groen” te gaan. Dit betekent dat bij elk segment van het festival steeds wordt nagedacht over hoe iets zo duurzaam mogelijk kan georganiseerd worden. Elke nieuwe aanvulling op het festival moet deze vraag ook steeds doorlopen. Doorheen de jaren is Martijns bijdrage aan Ieper Fest steeds groter geworden en zo groeide hij uiteindelijk uit tot de verantwoordelijke voor de catering, zowel van het publiek als van de artiesten en de backstage medewerkers. Ondertussen viel Ieper Fest dankzij hun duurzaam beleid meermaals in de prijzen. Vanuit andere organisaties kreeg het festivalteam steeds meer vragen omtrent zijn groenbeleid, maar het geven van bruikbare antwoorden was vaak moeilijk. Daarom besloot Martijn in 2019 het consultancy bedrijf sMarty Greenz op te starten, waarin hij zijn ervaring, kennis, creativiteit en vooral zijn passie en droom de vrije loop kon laten.

“Wat je hier kan, kan je thuis ook.”

Bij de organisatie van een evenement komt heel wat kijken, zeker als je die organisatie wilt verduurzamen. Alleen al in het voedingssegment moet je met enorm veel aspecten rekening houden en zijn er heel wat grote vraagstukken waarop moeilijk een antwoord kan geboden worden. Martijn: “Je wilt én lokaal én plantaardig én biologisch én fairtrade… werken, maar dat lukt niet altijd. Het gaat om moeilijke combinaties.” Die moeilijke combinaties zijn terug te vinden in alle afdelingen van het evenement: energie, voeding, transport, sanitair… Bovendien wordt er op Europees en nationaal niveau steeds actiever gewerkt aan subsidies en wetten die ondernemingen stimuleren om steeds intensiever in te zetten op een duurzaam beleid. Organisaties kunnen gelukkig bij sMarty Greenz aankloppen voor tips, advies én begeleiding, om hun evenement duurzaam én nog steeds kwaliteitsvol aan te bieden.

Nadat een onderneming contact heeft opgenomen met Martijn, zal hij bij een eerste aftastend gesprek steeds vooral luisteren: wat wilt de onderneming bereiken, wat houdt de vraag exact in en over welke middelen beschikt de onderneming. Daarna start het brainstormen: in samenwerking met de onderneming zal Martijn een aantal mogelijke voorstellen uitwerken en deze kan hij dan ook vervolgens in de praktijk omzetten. Afhankelijk van de vraag, ziet Martijn verschillende scenario’s: bedrijven kunnen Martijn aanstellen als adviseur of als duurzaamheidscoödinator. Afhankelijk van de mogelijkheden, de wensen en het budget van de onderneming, kan Martijn advies geven, een duurzaamheidsplan uitwerken of het groenbeleid van het evenement zelf organiseren en coördineren. Als consultant spitst Martijn zich trouwens niet alleen toe op evenementen. Ook scholen en bedrijven kunnen bij sMarty Greenz terecht voor het verduurzamen van het leven en werken op kantoor, in de eetzaal, op de speelplaats en in het klaslokaal. De boodschap die hij in al deze situaties steeds hoopt mee te geven: “Als het thuis duurzaam kan, dan ook op kantoor, op school, op de festivalweide… En omgekeerd!”

Deze zomer zal geen festivalzomer zijn.

De coronacrisis heeft roet in het eten gegooid van heel wat sectoren, niet in het minst is dit het geval voor de vele zomerfestivals. Heel wat evenementen zullen niet doorgaan en verschoven worden naar de zomer van 2021. Dit houdt hen echter niet tegen hun groenbeleid ondertussen te ontwikkelen of te optimaliseren. Martijn zet met sMarty Greenz dan ook niet alleen in op de profielen van consultant en duurzaamheidscoördinator, maar biedt ook lezingen aan over hoe duurzamer te leven én te organiseren. Met zijn passie voor duurzaamheid weet hij luisteraars te overtuigen en te motiveren. Hij doet niet aan verkoopspraatjes, maar geeft particulieren en ondernemingen hands-on tips mee die gemakkelijk kunnen toegepast worden in het dagelijks leven, op de werkvloer en op evenementen. Martijn: “Na een van mijn lezingen, sprak iemand me aan: ‘Eindelijk tips die ik ga kunnen gebruiken in m’n wandelclub! Het kan dus toch ook met een klein budget!’” Heel wat mensen en organisaties associëren “duurzaam” automatisch met “duur”. Martijn bewijst het tegendeel. Hij zorgt voor oplossingen op maat van de klant.

Ieper Fest leeft op vrijwilligers. Bij het trekken van de groene kaart, zorgde dit ervoor dat zij – door het lage budget – alle elementen van het duurzaam beleid zelf moesten uitzoeken en op poten zetten. Martijn heeft ondertussen dus enorm veel kennis en ervaring opgedaan. De drang blijft echter groeien om nog meer te weten te komen over zijn passie. Daarom besloot hij deel te nemen aan de toelatingsproeven voor The Circular Kickstart en blijft hij ook vandaag zoeken naar andere trajecten en opleidingen over duurzaam leven en ondernemen. Dankzij zijn actieve rol bij Ieper Fest, maar ook uit zijn verleden bij jeugdbewegingen, beschikt hij over heel wat ervaring met het organiseren van evenementen en het leiden van mensen. Martijn is ook vastberaden en gedreven door zijn passie en schrikt er daarom niet van terug tegen de stroming op te boksen. Hij heeft ondertussen ook een sterk netwerk uitgebouwd van heel wat ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het verkopen, verhuren of aanbieden van specifieke duurzame producten en diensten. Als adviseur of duurzaamheidscoördinator van evenementen ziet hij zichzelf deels ook als tussenpersoon voor duurzame ondernemingen. Met sMarty Greenz wilt Martijn namelijk een langdurige samenwerkingen uitbouwen, zowel tussen zijn onderneming en het evenement, als tussen zijn onderneming en de duurzame partners, áls tussen de duurzame partner en het evenement zelf. Aangezien de meeste organisaties niet in staat zijn onmiddellijk over te schakelen op een 100% duurzaam beleid, zal sMarty Greenz ze jaar na jaar bijstaan bij het zetten van een nieuwe, kleine of grote stap richting een milieu-vriendelijkere werking.

“Laat mij maar de druppel in de stille plas water zijn.”

Martijn werkt vandaag deeltijds voor Fluvius. Dit geeft hem de vrijheid zijn start-up organisch te laten groeien en het zorgt ervoor dat hij zijn passie en hobby geleidelijk aan kan vertalen naar zijn werk. Afhankelijk van de vraag naar een adviseur, een duurzaamheidscoödinator of een spreker, zal sMarty Greenz – en zijn website – ook steeds meer veranderen en vorm krijgen. Bij een stijgende vraag, zal Martijn ook zeker overwegen met een co-founder in zee te gaan of mensen aan te nemen, die dezelfde dromen en doelen voor ogen hebben. Met sMarty Greenz hoopt Martijn uiteindelijk zijn ultieme droom te bereiken: zoveel mogelijk mensen inspireren en motiveren met zijn duurzaamheidsboodschap. Bij elke stap die hij neemt met de circulaire start-up komt hij dichter bij dat doel. Martijn: “Hoe meer mensen ik kan bereiken, hoe meer voldoening ik uit sMarty Greenz zal halen.”

Maandag 11 mei 2020, door Ellis Vermeulen

 

In samenwerking met