sMarty Greenz, “smart” advies voor een groener beleid en een groener leven

Op dinsdag 14 april interviewde The Circular Kickstart Martijn Van De Walle over zijn circulaire start-up sMarty Greenz. Martijns passie is duurzaamheid en de zoektocht ernaar. Nog specifieker engageert hij zich om mensen en organisaties te helpen bij het vinden van oplossingen en manieren om duurzamer te kunnen leven en werken. 100% duurzaam leven en werken is misschien niet mogelijk, maar hij streeft wel voor 200% de volgende slogan na: “We know we’re not perfect, but at least, we f*cking try.” Bij sMarty Greenz kunnen bedrijven, scholen en evenementen terecht voor lezingen over “duurzaamheid in de praktijk”, voor advies en zelfs voor de begeleiding, organisatie en coördinatie van het groenbeleid van evenementen.

Lees meer

Cyclopolis, de matchmaker voor bedrijven met een vraag of aanbod in onbenutte middelen

Met een gedegen expertise in managementsystemen en -normen, vormen kwaliteit, veiligheid, risicomanagement, innovation management, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen slechts enkele van de vele onderwerpen die Jeroen Vanlerberghe passioneren. De voorbije jaren organiseerde hij heel wat opleidingen en events in de ondernemingswereld omtrent het in de praktijk brengen en toepassen van die normen. Dit parcours bracht hem een aantal jaar geleden in contact met een nieuw ideeëngoed, dat ondertussen is opengebloeid tot een ware passie: circulaire economie…

Lees meer

Catering van smaakvolle én duurzame gerechten? Innovatieve oplossingen voor reststromen binnen de voedingsindustrie? Één adres: Atelier m.

De zaakvoerders van Atelier m. kunnen het best omschreven worden als een creatief-wetenschappelijk duo. De naam “atelier” wijst op het feit dat dit niet zomaar een cateringbedrijf is. Atelier m. zoekt, inspireert, creëert, stimuleert, proeft, ontwikkelt, ontdekt en experimenteert om voedselverspilling tegen te gaan. Daarvoor bestaat de start-up uit twee luiken: catering en productontwikkeling. Waarvoor de “m.” staat? Michaël en Marie, kort voor Rosemarie. Dat zijn de twee helden achter dit circulaire verhaal. Ze kennen elkaar door en door, hebben een blindelings vertrouwen in elkaar, hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen en vullen elkaars talenten perfect aan binnen de start-up. Die complementariteit hebben ze te danken aan hun bloedband. Rosemarie: “Het feit dat wij broer en zus zijn, vormt een heel groot voordeel.”

Lees meer

Herbronnen bij Soul Kitchen voedt lichaam én ziel

Op zondagochtend 12 april 2020, ontmoetten Veerle Van den Bosch en Niels Beukema The Circular Kickstart voor een warme kop koffie en een interview over de circulaire start-up Soul Kitchen. Dit weliswaar achter het scherm, elk vanuit de eigen leefkamer. Met hun start-up beogen Niels en Veerle de rust en veiligheid van de eigen huiskamer te doen herleven in de vorm van een verblijf waar mensen zichzelf kunnen ontplooien en samen tot rust kunnen komen via workshops, cursussen én heel belangrijk: lekker eten.

Lees meer

Etheclo, dé oplossing voor het transport van uw temperatuurgevoelige producten

Zo’n 12 jaar geleden leerden Marnix Van Bockhaven en Jos Miermans elkaar kennen bij hun toenmalige werkgever Bpost, voor wie ze samen een innovatief project opstartten rond het aan huis leveren van boodschappen. Toen een zestal jaar geleden het Bpost-project werd stopgezet, maakten Marnix en Jos van de gelegenheid gebruik hun eigen BV op te starten rond de e-commerce van temperatuurgevoelige producten. Ze belandden op de naam Etheclo, door “E-commerce” te combineren met de beginletters in “THErmo Controlled LOgistics”. Op dinsdag 7 april vertelde Jos aan The Circular Kickstart over de gezichten achter de start-up Etheclo en over het duurzame en circulaire concept van de Etheclo koelbox.

Lees meer

Knoopwerk, een innovatief en duurzaam systeem voor een vlotte plaatsing van jouw ruwbouwstructuur

Op donderdag 9 april 2020 interviewde The Circular Kickstart de Kickstarter Bartel Rutten van de circulaire start-up Knoopwerk. Op zoek naar duurzame en efficiënte oplossingen voor heel wat hindernissen in de ruwbouwsector, eindige Bartel bij het eeuwenoude houten vakwerk. Aan de tekentafel werkte hij een systeem uit op basis van houten balken en stalen knopen die op een vlotte en gemakkelijke manier kunnen worden omgevormd tot een ruwbouwstructuur voor gezinswoningen en bedrijfsgebouwen.

Lees meer

Sociaal verantwoord, duurzaam én winstgevend, Studio AMA bewijst dat het ook in de mode-industrie anders kan.

AMA, hou ervan. De gebiedende wijs van het Latijnse werkwoord “amare” is gelinkt met de donkerste kamers in onze menselijke ziel. Voor Soraya Wancour is de naam van haar modelabel een blijvende boodschap voor zichzelf: “Doe iets wat je graag doet. Doe iets waar je energie uithaalt. Neem keuzes die gelinkt zijn aan wie jíj bent, zodanig dat je daar ook gewoon kunt blijven achter staan.” Soraya voelt zich dan ook nog altijd enorm gemotiveerd voor wat ze doet met haar circulaire start-up Studio AMA: “Omdat ik de relevantie ervan inzie, omdat ik meer en meer denk: ‘Dit is de juiste weg.’”

Lees meer

ASEM-solutions… geeft je adem tijdens lessen en vergaderingen vanop afstand

Op dinsdag 7 april ging The Circular Kickstart “op bezoek” bij Wim Barbaix, die samen met Stijn Deblancq zaakvoerder is van ASEM-solutions. Dit weliswaar via de video conferencing software van het ondertussen alomtegenwoordige en bekende Zoom, wat net zorgde voor een vlotter en aangenamer interview dan een tijdrovende pendelactie voor een gesprek in levenden lijve ooit had kunnen bewerkstelligen.

Lees meer

In samenwerking met